torsdag, oktober 30, 2008

Vintersäkra huden

Tidningen Tara ger dig tips hur din hud klarar vintern...

Kyla i kombination med torr inomhusluft är ingen höjdare. Så här års behöver hyn extra fukt som skyddar och håller den mjuk och len. "Bomba" den med klimatkrämer och serum, och satsa på mild men effektiv rengöring.

TVÄTTA INTE BORT FUKTEN
På vintern när luften är torrare och vi tillbringar mer tid inomhus är det extra viktigt att förse hyn med mycket fukt. Särskilt ansiktet behöver extra skydd. Skäm bort hyn med milda sköna produkter som inte avlägsnar fukten och samtidigt håller den mjuk och len. Det är fukten som ger huden spänst, vitalitet och lyster. Får den inte tillräckligt kan den börja producera mer talg och bli torr, glansig och strama. Fina linjer blir då också mer framträdande.

Vi rekommenderar:
REN Zostera Marina Comfort Restoring Milk Wash och Murad Hydrating Toner

Tips! Tvätta inte ansiktet i för varmt vatten, jummen temperatur är bäst och torkar inte ut lika mycket. Byt ut löddrande rengöring mot en i krämform. Avlägsna den med servett eller fuktad bomullstuss, badda med ansiktsvatten efteråt.

GE HUDEN EXTRA LAGER
Under den kalla och torra årstiden kan du ta hand om din hy som vanligt men precis som du klär på dig extra mycket, kan du även klä på huden ett extra lager i form av exempelvis serum eller kraftigare krämer för att hålla kvar fukten i huden och återuppbygga lipidbarriären. Ett serum är mer koncentrerat än vad en kräm är. De aktiva ingredienserna i serum består av små molekyler som tränger längre ner i huden än vad krämer gör. Serum kan alltså återfukta och reparera huden på djupare nivå.

Efter rengöring använder man ett par droppar serum och applicerar sedan fuktkrämen över. Beroende på vad huden har för behov och är i för skick kan man använda serum dag och/eller natt.

Byt också ut vattenbaserade krämer mot oljebaserade. Vistas du ofta i riktigt kallt klimat kan det vara en bra idé att investera i en klimatkräm som ger extra mycket fukt och näring. Klimatkrämer är ofta oljebaserade och har kraftigare konsistens än vanliga fuktkrämer för att kunna hålla kvar fukten i huden även i minusgrader eller extrem värme.

Vi rekommenderar:
Ole Henriksen Skin Insulator with SPF15 och Murad Cellular Replenishing Serum



SKRUBBA DIG LEN
Cellförnyelsen sker långsammare vintertid. Därför behöver huden lite hjälp på traven i form av snälla skrubbkrämer som avlägsnar döda hudceller och tar fram ny, rosig hy. Det underlättar också för fukten att nå ner mer effektivt i cellerna eftersom det inte ligger slagg och döda hudceller i vägen. Peela en gång i veckan om du är väldigt torr och känslig och två gånger i veckan om du har normal hy. Peeling ökar också blodcirkulationen så om du har problemområden med celluliter så får de en extra omgång.

Vi rekommenderar: För ansiktet Appellation Spa Grapeseed Scrub och för kroppen Adriana Exfoliating Body Care

TA HAND OM KROPPEN
Även om huden på kroppen inte blir lika exponerad som under sommaren så ska du ta hand om den minst lika noggrannt under vintern. Använd bad- och duscholjor som återfuktar. Är du en torris? Smörj in dig med en skön kroppsolja. Gör det medan huden fortfarande är lite fuktig så tar den upp fukten mer effektivt. Då slipper du torr hud som kan börja klia och ge torrhetsutslag.

Vi rekommenderar:
REN Moroccan Rose Otto Ultra Nourishing Body Oil

GLÖM INTE HÄNDERNA!
Huden på händerna är tunnare än på övriga kroppen. Ge dem en inpackning då och då som får verka under natten: smörj in händerna med en riktigt fet handkräm och sov med bomullsvantar på.

Vi rekommenderar:
Appellation Grapeseed Hand & Nail Cream
Smörj, smörj, smörj...
Läppar, näsa och händer är extra utsatta när det blir kallt och blir lätt torra och fnasiga. Fettbaserade hudsalvor skyddar och hjälper till att läka sprickor.

Kom ihåg SPF!
Bara för att det blir mörkare så innebär det inte att UV-strålarna blir mindre farliga. Gör det till en vana att använda SPF året om och skydda din hud.


Källa: Tara

Inga kommentarer: