fredag, oktober 02, 2009

Go pink in October!


Fotograf: Melker Dahlstrand


Nu i oktober inleds Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj vars syfte är att öka medvetenheten kring bröstcancer och samla in pengar till fortsatt forskning. Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, organisationer, handlare och privatpersoner. Kronprinsessan Victoria ger kampanjen sitt stöd som dess officiella beskyddare. Kronprinsessan har tidigare engagerat sig i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, bland annat då hon invigde kampanjen 2006. I år är första gången hon tar rollen som officiell beskyddare.

För att stödja forskningen kring bröstcancer kan man som tidigare år köpa det lilla rosa bandet som säljs på en mängd olika plaster runt om i landet. Det pågår även en rad andra kampanjer, många med anknytning till skönhet och hälsa, där en del av köpesumman går till forskning - så håll utkik efter allt som är rosa i oktober.

Vill du ha bättre koll på hur man själv kan bli mer medveten om bröstcancer och hur man gör en självundersökning, gå in på Cancerfonden sajt. Ett viktigt budskap i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj är att kvinnor själva bör undersöka sina bröst för att tidigt upptäcka en eventuell bröstcancer. Åsikterna går isär kring detta, men den allmänna uppfattningen bland svenska bröstcancerläkare är att självundersökning är ett viktigt komplement till mammografi. Tidig upptäckt ökar chansen till bot avsevärt.

Inga kommentarer: