tisdag, mars 01, 2011

Nyttig?

Hur nyttig ska man va egentligen?


Självklart är det alltid tallriksmodellen man går efter när man ska äta även vid diet. Det är viktigt att kroppen får i sig rätt mat men ibland kan vi även unna oss det lilla extra. Man behöver inte bara stoppa i sig nyttigheter se till åtminstone och äta något du gillar en gång i veckan (t.ex snabbmat, godis m.m).

Nedan kommer några frukt/grönsaker som är nyttiga och antioxiderande.


Tomater

Tomater innehåller det antioxiderande ämnet lykopen. Lykopen är en av de mest effektiva antioxiderande ämnen och har visat sig förebygga och lindra en lång rad sjukdomar.

Blåbär, tranbär, jordgubbar, hallon

Dessa bär är fulla av antioxidanter. Svenska blåbär innehåller t.ex. tre gånger mer antioxiderande antocyaniner än något annat livsmedel.

Avokado

Denna frukt är rik på glutation som är antioxiderande och hjälper till att neutralisera destruktiva fetter i livsmedel.
Avokado sänker och förbättrar kolesterolvärdena i blodet. Dessutom är den rik kalium som skyddar blodkärlen.
Broccoli

Innehåller ett stort antal olika antioxidanter: Sulforafan, C-vitamin, betakaroten, glutation och lutein.

Citrusfrukter

Apelsiner är en bra källa till C-vitamin och andra antioxiderande ämnen. Grapefrukt reducerar genom en ovanlig fiber kolesterol och tros kunna få åderförkalkning att gå tillbaka.
Lök

Lök är rik på antioxidanter och kan dessutom minska mängden av det farliga kolesterolet och höja andelen av det goda.
Röd och gul lök är de livsmedel som är rikast på quercetin, ett antioxiderande ämne, som hämmar vissa enzym som bidrar till cancertillväxt. Querceting är dessutom inflammationshämmande och motverkar bakterier, virus och svampar.
Morötter

Färgämnet betakaoten i morötterna är antioxiderande och förebygger flera allvarliga sjukdomar.
Vindruvor
Vindruvor innehåller cirka 20 kända antioxiderande ämnen. Ämnena är som rikats i skalet och kärnorna. Du kan avgöra hur mycket en druva ungefär innehåller genom att titta på färgen. Ju kraftigare färg desto mer antioxidanter.

Spenat
Spenat är rik på bl.a. järn, folsyra, betakaroten och lutein.
Vitkål

Indol-3-karbinol är ett intressant ämne i vitkål som undanröjander en skadlig form av östrogen som medverkar vid bröstcancer. Kål bör ätas skonsamt tilllagad.
Personligen gillar jag all frukt och grönsaker. Grönsaker brukar jag äta som snacks på helger och dippa dem i en god hemmagjord dippsås eller ugnsbaka dem så de blir krispiga. Frukt har jag oftast till frukost och ibland när jag blir sugen på något sött på kvällarna så tar jag fram lite naturell yoghurt och blandar med lite olika frukter samt toppar med lite honung.

Inga kommentarer: