fredag, januari 08, 2010

Beautybloggens wellbeingskola: Del 2 - maten


Fixa ditt eget spakök!

Köket brukar utnämnas till hemmets trevligaste rum. Här äter vi mat och umgås, två favoritsysselsättningar hos de allra flesta. Att laga mat enligt wellbeing-filosofin innebär inte att du behöver införskaffa vare sig nya kastruller eller dyrbara köksmaskiner. Det är betydligt enklare och billigare än så. Hämta inspiration och sno idéer från spavärlden! När det lagas mat i köken på de stora spaanläggningarna utgår man ibland från kalorier, men oftast är inställningen att maten som serveras ska tillfredställa pigga, friska personer. Spamat är ingen diet- eller bantningskost utan mat som både ska vara en njutning att äta och som du ska må bra av.

Din eget spamat fixar du lättast genom att tänka igenom dina råvaror och ingredienser ordentligt innan du sätter igång med matlagningen. Att använda närodlade och ekologiska alternativ är alltid att föredra. Här följer ytterligare tips för en sund och god kost:

Prova att laga mat med obearbetade råvaror som råris, frön, korn, nötter och bönor. Idag är det lätt att botanisera i det stora utbudet av spännande nyttoprodukter eftersom de flesta livsmedelsbutiker har hängt med i det ökade intresset för sund mat.

Ett bra knep för att undvika onyttigt animaliskt fett är att byta ut det mot vegetabiliskt, som exempelvis raps- eller olivolja. Avokado och valnötter innehåller också mycket hälsosamt fett och är idealiska ingredienser i en sallad. Vissa näringsämnen är fettlösliga och behöver hjälp av fettet för att kunna tas upp av kroppen så uteslut inte fett ur din kost, se bara till att det är rätt fett du får i dig.

Tänk i regnbågens färger när du lagar mat! Har råvarorna mycket färgpigment betyder det att de innehåller en stor mängd antioxidanter vilket gör din kropp glad. Så kallad ”regnbågsmat” är både nyttig att äta och vacker att se på. Exempel på denna typ av mat är blåbär, tomater, apelsiner, broccoli och vitlök.

Fisk och skaldjur är perfekt spamat; mager, proteinrik och dessutom jättegod! Innehållet av omega-3; det vill säga, essentiella fettsyror, är högt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter. Bland annat har man sett en ökning av hjärnans egen må-bra-substans, serotonin.

Juice och smoothies är viktiga komponenter i spaköket och lätta att göra på egen hand. Är du lycklig ägare till en juicemaskin är halva jobbet redan gjort, men det går förstås utmärkt att pressa för hand också. Ta dina favoritfrukter och grönsaker, pressa, mixa och prova dig fram till din egen favoritdryck!

Godaste skönhetsprodukten:

Dr Brandt Anti-Oxidant Water Booster är en så kallad nutriceutical. Ett 100 % naturligt koncentrat laddat med kraftfulla antioxidanter från blåbär som bekämpar fria radikaler, motverkar för tidigt åldrande och stärker immunförsvaret. Resultatet blir en piggare hud med mer lyster. Den innehåller kraftfulla anti-oxidanter från blåbär, grönt te, vitt te och extrakt från vindruvskärnor. Tillsammans bekämpar de fria radikaler och hjälper till att stärka immunförsvaret vilket ju är extra viktigt så här års!



1 kommentar:

Omega-3 Bloggen sa...

Helt rätt har du. Kosten är en sjukt viktig del i allmänhet, och omega-3 i synnerhet är viktig för den som vill skapa bästa möjliga förutsättningar för kroppens naturliga skönhet.

Om du är intresserad får du gärna läsa mer på min blogg, där jag bara skriver om omega-3 och fördelarna som det innebär (bland annat för huden, håret och allmänt välstånd).