måndag, januari 04, 2010

Beautybloggens wellbeingskola: Del 1 - Sömnen

Välj välbefinnandet!

Att må lite bättre, bli lite piggare och känna större harmoni och mindre stress ligger högt på mångas önskelista i dag. Ibland krånglar vi till det onödigt mycket för att försöka hitta den där efterlängtade balansen. Egentligen behöver det inte vara så svårt. Istället för att försöka skaffa dig nya vanor, tänk att du ska uppgradera de som du redan har. Om du lever ett relativt hälsosamt liv, vilket de flesta av oss faktiskt gör, krävs det inga radikala förändringar för att få in välbefinnandet i din vardag.

Sov gott!

Att sova gott är grunden för att må bra i vardagen. En god sömn läker och lindrar. Det forskas mycket om sömn och vi vet idag att sömnen fungerar som en slags återhämtningsperiod för hjärnan och en reparation av kroppen. På senare tid har sömnforskare kommit fram till att sömnbrist kan leda till att vårt immunförsvar blir sämre – vilket innebär att vår motståndskraft mot exempelvis influensavirus sänks. Att sova är därför ett utmärkt sätt att ta hand om sin kropp på.

Försök att göra ditt sovrum till en plats för vila. Det bör finnas så lite saker som möjligt här som inte har med avslappning att göra. Självklart behöver du inte måla alla väggar vita och plocka ner dina tavlor – men tänk på att ju mindre sinnesintryck du utsätter din hjärna för – desto lättare är det att slappna av.

Om du har möjlighet; gör sänggåendet till en trivsam ritual. Kanske är det svårt att fixa det varje dag, men ett par dagar i veckan är gott nog! En kopp rogivande örtte, till exempel rooibos eller kamomill, är inte dumt.

Se till att ha det ganska svalt där du sover. 18 grader anses av många forskare vara den ideala temperaturen. Vad gäller ljud finns det naturligtvis en mängd sådana som man har svårt att påverka, som störande grannar eller trafikbuller. Men så tyst som möjligt är en bra utgångspunkt och är öronproppar den enda utvägen – tveka inte att använda dem! En bra mörkläggningsgardin kan också vara också en klok investering.

Feng Shui i sovrummet

Eftersom sovrummet ska vara en fristad för kropp och själ är tv-apparater och datorer bannlysta från detta utrymme, liksom skräp och bråte som kan blockera flödet av chi, det vill säga energi.

Bästa nattprodukten: REN Frankincense and Boswelli Serrata Revitalising Night Cream.

Inga kommentarer: