fredag, januari 29, 2010

Lena ben

Idag finns det olika metod för att avlägsna oönskat hår på kroppen. Några få metoder är rakhyvel, slipning, hårborttagningscremè, vaxning, laser, listan kan göras lång. Men frågan är vilken metod som är bäst samt ger fina resultat.

När det kommer till att vilja få bort håret permanent är laser första alternativet. Här använder man sig av lite olika laserstrålningar, bäst effekt ges på mörka strån då dem är lätta att se. Diode-laser är den senaste metoden för effektiv hårborttagning. Den har nu ersatt de "äldre" metoderna med Rubinlaser och "ljuslampa" både i Sverige och internationellt. Diode-lasern är effektiv, snabb och säker. Laserljuset passerar genom huden och värmer upp pigment i håret. Värmen sprider sig från håret ned till hårrötterna som värms upp till ca 70° Celsius och dör.

Det allra vanligaste metoden är rakning. Här går det snabbt och är smärtfri, men den lena känslan varar inte länge. Vid rakning skär man bort stråna och området som rakas kan snabbt kännas stubbigt och ibland lite små irriterad. Det positiva med rakning är att det går fort och är en perfekt sista minuten räddning.

Vaxning är en metod som uppskattas av många och man får fina resultat ju längre tid man vaxat. Vid vaxning drar man med hårstråt och roten, kan göras fel om man drar remsan uppåt. Detta kan då orsaka att håret bryts av istället eller har man otur kan huden lossna lite lätt. Hållbarheten är olika, för vissa håller sig t.ex benen lena i upp till 6 veckor om inte längre och för andra behövs det vaxas igen efter 3-4 veckor. Det positiva med vaxning är att stråna blir betydligt finare och med tiden blir håret allt färre.

Hårborttagningscremè ger näst intill samma resultat som rakning dock att resultatet håller sig lite längre. Det negativa med hårborttagningscremè kan va spateln som medföljer, denna spatel ska hjälpa till att ta bort håret efter att cremèn verkat. Spateln kan lämna små rivsår efter sig och irritera upp, så använder man spateln ska man dra lätt.

Som sagt finns det massa andra alternativ för att ta bort oönskat hår men dessa fyra jag skrivit om är det vanligaste man brukar välja. Den bästa metoden som ger fina resultat enligt mig är vaxning. Har man inte testat det så borde man ta och göra det. Kan göra ont, vissa tycker att känslan av vaxning inte är så farligt medans vissa kan tycka att det gör väldigt ont.

Inga kommentarer: