lördag, april 18, 2009

Därför tappar kvinnor håret

Håret spelar en större roll för kvinnor än för män. Kvinnligt håravfall är inte många vågar tala om, därför är det viktigt att belysa ämnet en gång för alla.

Det är vanligt att en kvinna tappar upp till 100 hårstrån per dag. Men ibland förlorar man mer än så utan att det är någon fara. Exempelvis efter en graviditet, vid svår stress eller för mycket styling som medför att håret ramlar av. Vissa mediciner kan också orsaka håravfall. I dessa fall kommer barret tillbaka av sig själv när livet eller stylingvanorna har normaliserats igen.

Det är faktiskt lika vanligt att kvinnor blir tunnhåriga i takt med en stigande ålder, som att män blir det. Ändå talas det lite om kvinnornas problem. Forskarna tror att det beror på att kvinnor oftast upplever att hela svallet tunnas ut, medan män får mer framträdande kala fläckar.

Kvinnor kan också tappa håret för alltid på grund av att de lider av androgenetisk alopeci, skallighet. Sjukdomen kan bli märkbar redan i puberteten, även om den oftast slår till senare i livet. Androgenetisk alopeci är delvis ärftligt, särskilt de kvinnor som drabbas redan i unga år brukar ha anlag från båda föräldrarna. Kvinnor som drabbas när de är äldre lider ofta av hormonförändringar och en ökad känslighet för androgener, manliga könshormoner.

Lösningen kan vara hormonbehandlingar. Ibland behövs dock starkare medel än så. Olika produkter som är framtagna för att stoppa mäns håravfall har visat sig vara effektiva även på kvinnor. Men det gäller att se upp och rådfråga en läkare först. Produkter som innehåller minoxidil, till exempel Rogaine, har visat sig ha flera bieffekter på kvinnor – som ökad ansiktsbehåring. Och vem vill få ett tjockare hår på huvudet med en svart mustasch på köpet?

Behandling med antiandrogener, som hämmar effekten av manligt könshormon, kan vara en annan lösning. Hårimplantat eller laserbehandlingar för att stimulera hårväxten bör också nämnas.

Det finns många sätt att dölja de kala fläckarna. Men se till att verkligen ta reda på varför de har uppstått först. Vill det sig riktigt illa faller håret av eftersom du drabbats av svårare sjukdomar som diabetes eller lupus, och då behöver du förstås botemedel mot ditt tillstånd till att börja med.


Källa: improveme.se

Inga kommentarer: